Artikkelen som er oversatt av FMI, er hentet fra nettavisen «This is England», forfattet av Jordan Stevenson og datert 4. august 2015. Tidligere publisert i Norge Er Vårt nr. 2-15.

chopNok en person er blitt halshogd i Saudi-Arabia, hvilket bringer antall henrettelser i kongedømmet opp i 110. Dette er per 4. august 2015 og er allerede en økning med 26 prosent sammenlignet med hele fjoråret.

I følge en uttalelse fra Innenriksdepartementet ble Mugrib al-Thanyan henrettet etter å ha blitt funnet skyldig og dømt til døden for å ha skutt og drept en landsmann som følge av en intern uoverensstemmelse.

Mannen ble dømt etter landets strenge versjon av Sharialoven, der kriminelle handlinger som mord, voldtekt, væpnet ran og narkotikahandel straffes med døden til følge. Den samme straffen gjelder imidlertid også ved konvertering til kristendom eller blasfemi mot islam. Offentlige henrettelser blir som oftest utført ved halshogging, men korsfesting blir også noen ganger benyttet.

Han er den 110. personen som blir henrettet i landet i år (2015), hvilket innebærer en stor økning i fullbyrdede dødsdommer. I 2014 ble 87 mennesker henrettet.

Antall henrettelser i 2015 nærmer seg kongedømmets årsrekord på 192, et tall som ble dokumentert av Amnesty International i 1995. Sistnevnte organisasjon har vært sterkt kritisk til Saudi-Arabias forhold til menneskerettighetene, og sier at landet «ligger langt bak» den globale normen.

De raske henrettelsene i Saudi-Arabia ble vurdert som «veldig urovekkende» av en spesial-rapportør fra FN.

Christof Heyns, som inngir årlige rapporter til FNs menneskerettighetsråd og generalforsamling, uttalte til AFP den 27. mai: «Dersom henrettelsene fortsetter i denne farten vil antall henrettelser mer enn dobles sammenlignet med fjoråret.»

I kjølvannet av denne henrettelsesbølgen under den nye kongen Salmans styre, annonserte Saudi-Arabia i mai at de ønsket å ansette 8 nye bødler.

Jobbeskrivelsen, publisert på internett, nevnte at ingen spesielle forkunnskaper var nødvendige. Nyhetsbyrået Reuters rapporterte at bødlenes oppgave var å halshogge dødsdømte kriminelle offentlig og å utføre amputasjoner på de som var dømt for mindre forseelser.

I jobbannonsen het det videre at bødlene ville bli å anse som «religiøse funksjonærer», siden de skulle tjene religiøse rettsinstanser, og ville derfor inngå i de lavere lønnstrinn innen statsregulativet.

Hva har dette å gjøre med England? Vel, bortsett fra å være den største støttespiller av islamsk terror i Syria og rundt om i verden, sponser den hardkokte Wahhabi-staten Saudi-Arabia flere moskeer og religiøse skoler i Storbritannia enn noen annen muslimsk stat.

Hvorfor? Fordi Saudi-Arabia støtter Det Muslimske Brorskapets langsiktige plan om å erobre Storbritannia og Vest-Europa for islam. Da vil i så tilfelle disse henrettelsene ikke kun foregå på «Chop Chop Square» i Riyadh, men også på Trafalger Square i London.

Kilde: Thisisengland.org.uk

 

Samhandelen mellom Norge og Saudi-Arabia var på NOK 930 millioner i 2014. Norsk eksport til Saudi-Arabia utgjorde mesteparten av totalen.

Jotun (4 fabrikker), Kongsberg Communications, Norconsult og Aker Solutions har alle virksomheter i landet.

Det er inngått en frihandelsavtale – ikke mellom Saudi-Arabia og Norge – men mellom GCC (der Saudi Arabia er medlem) og EFTA. Den trådte formelt i kraft per 1.7.14 og er i ferd med å implementeres.

Kilde:
Seniorrådgiver Oddbjørn Lyngroth i Utenriksdepartementet (etter forespørsel fra FMI).

 

På bakgrunn av svaret fra Utenriksdepartementet sendte FMI et oppfølgerspørsmål:
Hva er departementets (Norges offisielle) holdning til at Norge samhandler med Saudi-Arabia, et land som praktiserer GROVE brudd på Menneskerettighetene?

Svaret fra Seniorrådgiver Oddbjørn Lyngroth i Utenriksdepartementet:
Norge er dypt bekymret over menneskerettighetssituasjonen i Saudi-Arabia. Landets lovverk, straffesystem og rettspraksis er på mange områder i strid med grunnleggende menneskerettigheter, slik vi oppfatter dem.    

Norge har gjort sine synspunkter kjent for saudiske myndigheter ved en lang rekke anledninger, gjennom henvendelser i Riyadh, innlegg i FNs menneskerettighetsråd i Genève, offentlige uttalelser og møter med den saudiske ambassadøren til Norge.

Tiltak for å begrense samhandelen med land må være hjemlet i vedtak i FNs Sikkerhetsråd. Dette er ikke tilfelle for Saudi-Arabia. Fra norsk side anser vi ikke at ensidige nasjonale handelsrestriksjoner vil ha noen virkning på situasjonen for menneskerettigheter i Saudi-Arabia.