migrant workers 1358036 640

Over tjue prosent av alle korona-smittede i Norge er utlendinger. Bilde: Pixabay.com.

I begynnelsen av april 2020 er over 20 prosent av alle smittede i Norge født utenfor Norge, mens andelen innbyggere født i utlandet totalt ligger under 15 prosent. Mangel på tidlig og likeverdig informasjon som når ut til alle deler av innvandrerbefolkningen har vist seg å være en viktig årsak. Informasjon alene er imidlertid ikke nok mener Hege Linnestad, leder for Helsedirektoratets fagråd for innvandrerhelse, på vegne av fagrådet.

Hun mener at myndigheter og frivillige har kastet seg rundt de siste ukene og laget informasjon tilpasset innvandrere med begrensede norskferdigheter. Men Regjeringen har erkjent at man ikke har nådd ut godt nok og det er nå bevilget 6,6 millioner kr til frivillige organisasjoner, for at de skal bistå med å informere innvandrere om corona gjennom dertil egnede kanaler.

FMI drives av ren idealisme, uten statlig økonomisk støtte! Støtt FMI økonomisk: Kontonr.: 0530.40.68169 - Vipps: 43995.

Helsedirektoratets fagråd for innvandrerhelse mener at det trengs en bredde av tiltak for å gi alle i innvandrerbefolkningen likeverdig tilgang til informasjon, helseveiledning og derigjennom også helsehjelp og har derfor sendt helse- og omsorgsdepartementet en rekke anbefalinger til strakstiltak for å begrense smitten i særlig utsatte områder og blant særlig utsatte grupper.

Hva med å lære seg norsk – eller reise hjem? For ordens skyld: Åtte av de tolv i fagrådet er innvandrere.

Oddbjørn Jonstad
Oppegård, 2.5.2020