penger"Norske" privatpersoner mottar penger fra regimer som bl.a. Saudi-Arabia.

I april i fjor vedtok Stortinget en ny trossamfunnslov. Der heter det at norske trossamfunn som tar imot finansiering fra «land uten trosfrihet», som Saudi-Arabia, Qatar, Emiratene, Iran og Kuwait – kan miste statsstøtten.

Derfor har media hentet ut tall hos Valutaregisteret til Skatteetaten over penger som sendes til Norge fra disse landene. Det er første gang slike tall er blitt offentliggjort. Her er noen eksempler: Det er overført drøyt 331 millioner kroner fra Saudi-Arabia til bankkontoer tilhørende norske privatpersoner de siste fem åra. Fra Qatar er det overført over 289 millioner til norske bankkontoer, pluss fem millioner med pengeoverføringstjenester. Fra De forente arabiske emirater er tallet hele 1,3 milliarder over bank til privatpersoner, pluss 20 millioner med Western Union og liknende. Det største enkeltbeløpet overført fra Saudi-Arabia til en norsk privatperson, er på nesten 30 millioner kroner.

Hvem konkret av privatpersoner og organisasjoner/foreninger/moskeer er det som har mottatt de svimlende beløpene? Konkret innsyn i dette bør ha stor offentlig interesse. Men hva gjør regjeringen og statsminister Solberg med dette – jeg bare spør?

Oddbjørn Jonstad
Oppegård, 16.5.2021