valg 2019

Det trengs et nytt valgsystem i Norge slik at nordmenn kan kvitte seg med udugelige politikere, skriver Oddbjørn Jonstad i denne artikkelen.

Årsaken til at vi har stortingsvalg hvert fjerde år er at velgerne skal kunne kvitte seg med de representantene som ikke duger. Men slik fungerer det ikke. Det er de samme yrkespolitikerne som dukker opp på valglistene hver gang det er valg, uten at velgerne har mulighet til å stryke dem de ikke syns strekker til. Riktignok kan de hente kandidater fra andre lister, men det er kun medlemmer av politikeradelen der også – uansett parti.

Dette har medført at i feminismens tid er det en skokk unge uerfarne jenter – med liten arbeids- og livserfaring – som dominerer nyhets-sendingene når viktige saker skal diskuteres – spesielt i NRK. Slik kan vi ikke ha det.

Det burde være slik at før man kan stille på en valgliste, må man være over 30 år og ha minst 10 års erfaring i yrkeslivet utenom politikken. Politisk arbeid skal ikke telle med som yrkeserfaring.

Lønna skal være et gjennomsnittet av lønningene i landet og representantene kan maksimalt sitte på stortinget i åtte år – men fire år skal være det vanlige og normale.

Et alternativ er at man foretar en loddtrekning, da får man i alle fall oppfylt kravet om et gjennomsnitt av befolkningen skal sitte på stortinget.

Oddbjørn Jonstad
Oppegård, 19.2.2022