Fagforeningsbygget i Odessa etter brannen i 2014 der flere titalls anti-Maidan-aktivister ble sperret inne i et fagforeningshus av pro-ukrainske aktivister, som deretter ble satt i brann.

Det er nå åtte år siden Odessa-massakren. Det er tilgjengelig utfyllende informasjon om dette, jeg peker bare på noe. Euromaidan-folkene hadde ikke mye støtte i Odessa, derfor reiste de dit for å lage bråk. Det endte altså med mordbrannen i fagforeningshuset der mer enn 40 mennesker ble drept. Noen av nazistene lo og hånet de døde, i ettertid vet vi at dette ble et vendepunkt i Euromaidan-folkenes disfavør, for da hadde de vist sitt sanne jeg, men ingen har blitt stilt til ansvar for ugjerningene.

Hvem er egentlig disse Euromaidan-folka? Å gjøre statskupp med hjelp fra fremmede makter er ikke patriotisme etter min oppfatning. Jeg tror at dette er samme slags folk som var nazister under Andre verdenskrig, den gangen var det også mange jøder som var nazister. Og de ukrainske nazistene var så grusomme at selv de tyske SS-soldatene syntes det ble for mye.

FMI drives av ren idealisme, uten statlig økonomisk støtte! Støtt FMI økonomisk: Kontonr.: 0530.40.68169 - Vipps: 43995. Medlemskap i FMI kr 300,–.

Jeg legger til noe som er skrevet av Dmitry Plotnikov, en politisk journalist som har spesialisert seg på tidligere sovjetstater. Tragedien som skjedde i Odessa 2. mai 2014 ga uten tvil drivkraft til den eskalerende politiske krisen i Ukraina. Mange anser det faktisk som et point of no return som åpnet døren for borgerkrig. Det fikk mange til å gripe til våpen, oppmerksomme på det faktum at ukrainske nasjonalister var forberedt på å drepe sine motstandere. Vladimir Grubnik, Ph.D in Medicine, som deltok i Odessa-protestene 2. mai 2014 tilbrakte fire år i ukrainsk fengsel for sine politiske synspunkter. Han fortalte hva 2. mai 2014 representerer for den russiske befolkningens identitet til de som bor sørøst i landet:

Hva var Odessa for de etniske russerne i Ukraina frem til 1. mai 2014?

Abonnement Norge Er Vårt kr 120,–. Enkeltnummer kr 65,–. Kontonr.: 0530.40.68169.

For å svare på det spørsmålet må vi gå tilbake i tid. Etter at de nordlige breddene av Svartehavet ble Russisk territorium på slutten av 1700-tallet, startet imperiet et massivt utviklingsprosjekt der. Russland grunnla og bygde alle de store byene i området, inkludert Kherson, Nikolaev og Odessa. Odessa ble et veldig spesielt sted. Den ble gitt privilegiene til en frihavn, den tiltrakk seg mange kjøpmenn og drev utviklingen i hele regionen.

Kulturelt mangfold trivdes i Odessa. Det ble hjemsted for jødiske, armenske, greske, bulgarske samfunn, så vel som ukrainere og russere. Samtidig forble Odessa alltid en russisk by, og Russlands tohodede ørn hadde alt dette mangfoldet under sine vinger.

Olav Sæther
Kristiansund, 7.5.2022