Artikkelen ble første gang publisert i Norge Er Vårt nr. 2-2016.

IsraAID
Bilde fra nettsiden til IsraAID

IsraAID er navnet på en frivillig israelsk «Non-Governmental Organization» (NGO) som deltar i organiseringen av migrasjonsstrømmen inn til Europa. En videoreportasje på nettsiden til Christian Broadcast Network (CBN.com), titulert «Israelis Lend a Helping Hand to Syrian Refugees in Greece» og datert 15.1.2016, viser et velutstyrt ungt israelsk lege-team som tilrettelegger for båtmigranter som kommer fra Tyrkia over Egeerhavet til den greske øya Lesbos.

IsraAID er bl.a. sponset av israelske universiteter og det israelske utenriksdepartementet, i tillegg til en mengde USA-baserte velkjente jødiske organisasjoner som f.eks. American Jewish Congress.

Gjennom stemmene til forskjellige deltagere i det israelske hjelpe-teamet blir vi presentert et bilde av idealistiske og selvoppofrende unge israelere i møte med trengende migrant-muslimer fra bl.a. Syria, Afghanistan og Irak.

Det gjøres i filmen et stort poeng av det oppsiktsvekkende ved at nettopp Israel kommer med en hjelpende hånd til muslimer i nød. IsraAID-ansatte forklarer oss, ubeskjedne nok, at de er spesielt egnet til hjelpearbeid på grunn av sin historiske arv fra jødeforfølgelsene under Andre verdenskrig i Europa. For dem er det ikke «flyktninger» de hjelper, men «medmennesker i nød».

Filmen tar ikke opp spørsmålet hvorfor den israelske medmenneskeligheten overfor migranter tilsynelatende kun gjelder utenfor Israel, og på et annet kontinent. Innenfor Israels grenser er altruismen mye mindre utpreget for å si det mildt. Tittelen på en artikkel i den jødiske avisen Haaretz datert 23.6.2014 forteller oss det meste i så måte: «By the Numbers: Israel Recognizes Less Than 1 % of Asylum Seekers».

En artikkel i New York Times datert 31.10.2015 med tittelen: «Israel's chilly reception for African Asylum Seekers» avdekker flere betenkelige sider ved Israels holdning til flyktninger. Mange av afrikanerne blir internert i leirer i Negev-ørkenen, hvor de risikerer fengsel dersom de ikke stempler inn hver kveld. Under vanskelige forhold velger så mange afrikanere å akseptere en engangssum på $3 500 for permanent å returnere til opprinnelseslandet sitt, eller til et tredjeland – som f.eks. Sverige – slik Jerusalem Post rapporterte 7.1.2014: «Eritrean migrants resettled from Israel to Sweden».

Når jøder skal forsvare sin skepsis mot innvandring til Israel er argumentasjonen ofte at de er et lite folk med krav på ekstra beskyttelse, men med et totalt befolkningstall på 8 millioner er det opplagt langt flere jøder i Israel (ca. 6 millioner) enn det f.eks. er etnisk norske i Norge.

IsraAIDs virksomhet på gresk grunn begrenser seg langt fra bare til medisinsk hjelpearbeid. Vi ser i filmen hvordan de aktivt oppsøker båtmigrantene ved å gå opp på fjellhøyder for å speide med kikkerter ut over havet etter «noe svart med orange prikker på». Senere ser vi hvordan ropende og ivrig gestikulerende IsraAID-uniformert personell nå har samlet seg og står mer enn klare til aksjon så snart gummibåten nærmer seg land.

Selv etter å ha gitt førstehjelp til de av båtmigrantene som måtte trenge det, er jobben ennå ikke ferdig. IsraAIDs arabisktalende tolker forklarer nå muslimene på deres eget språk hva «neste steg» er i prosessen. På profesjonelt vis deler så IsraAID ut kart og annen detaljert informasjon om hvor ferden skal gå videre inn i Europa.

IsraAID 1

En reporter fra Sky News viser fram en håndbok for migranter inn til EU-land skrevet på arabisk som de sporet opp 13. september 2015 på Lesbos. Den inneholder kart, tips og telefonnummer til hjelpeorganisasjoner rundt om i Europa. Var det denne IsraAID delte ut til båtmigrantene samme sted?

I Israel er det normen for politiske partier å være ultra-xenofobiske, og å ville forby ekteskap mellom jøder og ikke-jøder, så vel som mellom homoseksuelle. Man har i tillegg et DNA-basert utsilingsprogram for i størst mulig grad å hindre ikke-jødisk innvandring. Dette er alle ting som ledende jødiske organisasjoner i alle vestlige nasjoner ville fordømme på det sterkeste dersom de var praktisert av deres vertsnasjon. Denne hårreisende dobbeltmoralen blir i minimal grad påtalt av politikere og mainstream media i Europa. Hvorfor?

Hovedkilder
Christian Broadcast Network (CBN): “Israelis Lend a Helping Hand to Syrian Refugees in Greece": www1.cbn.com

IsraAID (nettside): http://www.israaid.co.il/

Andre kilder
Sky News: "Sky Finds 'Handbook' For EU-Bound Migrants”
News.sky.com – https://goo.gl/NkvuBO